Als zorgverlener heeft u een veeleisend maar ontzettend waardevol beroep. U staat dagelijks klaar om kwetsbare mensen te helpen en te ondersteunen. Dat is prachtig en dankbaar werk, maar het kan soms ook zwaar zijn. Zeker emotioneel kan de zorg veel van u vragen. Hoe zorgt u goed voor uzelf, zodat u dit mooie werk vol energie en met plezier kunt blijven doen? In deze blogpost geven we u enkele tips voor emotionele ondersteuning speciaal voor zorgverleners.
Werken in de zorg kan een achtbaan van emoties met zich meebrengen. U bouwt vaak een band op met cliënten en deelt in mooie en verdrietige momenten. Het is volkomen normaal en menselijk dat dit emoties oproept. Sta uzelf toe deze emoties te voelen en erken ze, in plaats van ze weg te stoppen. Besef dat emoties er mogen zijn. Door ze toe te laten kunt u ze beter een plek geven en voorkomt u dat ze onbewust gaan opspelen.
Bespreek uw ervaringen en gevoelens met directe collega's. Zij maken hetzelfde mee en begrijpen als geen ander hoe u zich voelt. Door erover te praten merkt u dat u niet de enige bent. Wissel uit hoe u met bepaalde situaties en emoties omgaat. Zo kunt u elkaar tot steun zijn en van elkaar leren. Samen sta je sterker dan alleen.
Veel zorginstellingen bieden intervisie of supervisie aan voor medewerkers. Maak daar gebruik van als u behoefte heeft aan verdere ondersteuning. In deze gesprekken met collega's onder leiding van een ervaren supervisor, kunt u casussen en ervaringen verder uitdiepen. U krijgt handvatten aangereikt om met lastige situaties om te gaan. Intervisie helpt om uw ervaringen een plek te geven en ervan te leren.
Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet u eerst goed voor uzelf zorgen. Gun uzelf voldoende rust en ontspanning naast uw werk. Doe dingen waar u energie van krijgt. Beweeg regelmatig, eet gezond, slaap voldoende en besteed tijd aan uw sociale contacten en hobby's. Plan momenten in om echt te ontspannen en uw hoofd leeg te maken. Neem pauzes en tijd voor uzelf. Zo komt u weer opgeladen op werk en voorkomt u overbelasting.
Iedereen heeft wel eens een mindere dag of periode. Er is geen schaamte in om hulp te vragen als u het even niet meer ziet zitten. Praat met uw leidinggevende als u tegen dingen aanloopt. Bespreek wat u nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Misschien zijn er aanpassingen in uw werk mogelijk of kunt u (tijdelijk) worden vrijgesteld van bepaalde taken. Wees daar open over. Alleen zo kan er rekening met u worden gehouden.
Soms kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen als u langdurig worstelt met de emotionele impact van uw werk. Een psycholoog of coach kan u helpen om uw ervaringen te verwerken en te leren omgaan met de emotionele belasting van uw werk. Veel werkgevers bieden dit soort ondersteuning aan voor hun personeel. Maak daar gebruik van als u voelt dat u meer hulp kunt gebruiken. U staat er niet alleen voor.
Lieve zorgverleners, u doet fantastisch en onmisbaar werk. Vergeet daarbij niet ook goed voor uzelf te zorgen. Emotionele ondersteuning is er niet alleen voor uw cliënten, maar ook voor u. Maak daar gebruik van en geef uw grenzen aan als het nodig is. Alleen als u goed in uw vel zit kunt u de liefdevolle en kwalitatieve zorg bieden die u graag wilt geven. Wij wensen u veel sterkte, wijsheid en werkplezier toe!
Publicatiedatum: 29-10-2024
Auteur: Tyler Tabois
Ongestoord verder lezen
In onze drukke wereld is het belangrijk om momenten van ontspanning te vinden. Stress kan een negatieve impact hebben op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende technieken en hulpmiddelen die u kunnen helpen om stress te verminderen en meer te ontspannen. In deze blogpost delen we praktische tips en laten we u kennismaken met onze relax- en massagezetels, die perfect zijn voor uw ontspanningsmomenten.
Ergonomie is een term die we steeds vaker horen als het gaat om meubels. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk, vooral voor senioren? In deze blogpost duiken we dieper in op het belang van ergonomie in meubels en hoe het kan bijdragen aan een comfortabeler leven voor ouderen.
Als we ouder worden, is het essentieel om niet alleen aandacht te besteden aan onze lichamelijke gezondheid, maar ook aan onze geestelijke gezondheid. Een goede geestelijke gezondheid is cruciaal voor het behoud van mobiliteit, comfort en algeheel welzijn op latere leeftijd. In deze blogpost bespreken we het belang van geestelijke gezondheid voor senioren en geven we praktische tips om uw geestelijke gezondheid te ondersteunen.
WELKOM BIJ MEUBELZORG!
Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.