Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. De vele voordelen van wandelen
Download brochure

De vele voordelen van wandelen

Gezondheid & mobiliteit

U hoeft alleen maar uw voordeur uit te stappen en u kunt beginnen met wandelen. Het is misschien wel de goedkoopste en makkelijkste manier van bewegen. Behalve een paar schoenen die prettig zitten en comfortabele kleding heeft u niets nodig. Bovendien bent u lekker buiten en kunt u genieten van uw omgeving. Omdat wandelen makkelijk langere tijd  vol te houden is, verbrandt u veel energie. Dus: schoenen aan en gaan!

Betere conditie 

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we dagelijks een half uur matig intensief bewegen. Van heel rustig wandelen gaat uw conditie niet heel erg vooruit, omdat u uw hart en longen dan te weinig gebruikt. Maar als u in een stevig tempo wandelt waarbij de hartslag stijgt en u sneller gaat ademhalen, dan traint u wel degelijk uw conditie.  

Gezondheidseffecten van wandelen 

Wist u dat wandelen heel goed is voor uw hart, uw longen én darmen? Iedere dag een blokje om verlaagt namelijk uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Het verbetert de conditie van uw hart en bloedvaten. Hoe meer u wandelt, hoe groter het vermogen van uw longen. U neemt meer zuurstof op. Gaat u dagelijks een blokje om? Dan heeft u een aanzienlijk geringere kans op diabetes. Uw darmen komen tijdens het wandelen in beweging en daarmee verbetert en stimuleert u uw spijsvertering.  

Sterkere spieren 

Door te wandelen houdt u uw spieren sterk. Dit geldt ook voor uw hart, want dit is ook een spier. U kunt uw beenspieren tijdens het wandelen extra trainen door bijvoorbeeld heuvelopwaarts te lopen.   

Goed voor je botten 

Als u wandelt, gebruikt u uw spieren, botten en kraakbeen. Uw botten bestaan uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt. Als u te weinig nieuwe botcellen aanmaakt, wordt het bot zwakker en ontstaat er botontkalking (osteoporose). Het vervelende is dat u dit pas merkt als u iets breekt na een val. Door voldoende te wandelen, kunt u het proces van botontkalking remmen. Bovendien houdt het uw kraakbeen stevig. 

Overgewicht voorkomen 

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. U kunt het relatief lang volhouden en veel energie verbruiken. Bovendien verbrandt u tijdens wandelen relatief veel vet. Uiteraard moet u om van wandelen af te vallen ook rekening houden metuw energie-inname. Hoeveel calorieën u verbrandt, hangt af van uw tempo, de lengte van uw wandeling en van uw lichaamsgewicht. Gemiddeld verbrandt u met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën.  

Goed voor het humeur 

Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker u loopt, hoe sneller het effect optreedt. Daarnaast heeft ook de frisse lucht een positief effect op uw gemoedstoestand en uw energielevel. Wilt u écht goed uitwaaien? Zoek dan het strand op. Volgens onderzoek kan een  strandwandeling langs de zee psychische en fysieke klachten helpen voorkomen. 

Beter slapen  

Wist u dat u van wandelen ook beter slaapt? Tijdens het wandelen kunt u uw gedachten ordenen of negatieve gedachten juist opzij zetten door u te richten op de omgeving of op uw loopbeweging (cadans). Dit zorgt voor extra ontspanning. Vijf dagen per week flink doorstappen kan voor slechte slapers al bijdragen aan 45 tot 60 minuten meer slaap per nacht! Ook is wandelen goed voor uw biologische klok, waardoor u beter kunt in- en doorslapen.  

Andere mensen ontmoeten  

Wandelen kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Alleen al een vriendelijke groet of een glimlach heeft een positieve invloed op uw gemoedstoestand. Samen wandelen met een wandelmaatje biedt de mogelijkheid om gesprekken te voeren, gedachten met elkaar uit te wisselen en lastige kwesties in het leven te bespreken.  


Publicatiedatum: 15-08-2024 
Auteur: Tyler Tabois

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan