Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. Breinfitness doet wonderen
Download brochure

Breinfitness doet wonderen

Gezondheid & mobiliteit

Het liefst blijft u natuurlijk tot op hoge leeftijd scherp en alert. Maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Een gezond brein is een goed doorbloed brein. Er is dus werk aan de winkel!  

 

Een interessant gegeven: er is geen leeftijd waarop uw brein het meest fit is. Er zijn wel verschillende vaardigheden van uw brein die hun hoogtepunt kennen op verschillende momenten: zo neemt vanaf 20 jaar uw reactiesnelheid af, maar neemt het kortetermijngeheugen juist toe. Dat piekt tussen het 20e en 35e levensjaar. Tussen uw 40e en 50e is uw empathische vermogen het best ontwikkeld. Spraakvaardigheden daarentegen bereiken dat punt pas rond ons 70e levensjaar. Uw hersenen maken elke dag talloze nieuwe verbindingen. En het goede nieuws is: dit kunt u stimuleren. De verbindingen in onze hersenen bevatten van nature minder bloedvaten. Daarom is een goede doorbloeding noodzakelijk. Inactiviteit leidt namelijk tot een verminderde doorbloeding. Maar hoe zorg je voor een goede doorbloeding? Dat kan op allerlei manieren.  

 

Veel bewegen 

Onderzoek heeft aangetoond dat slechts vier weken bewegen al voor een betere doorbloeding van een gedeelte van het brein zorgt. Uit ander onderzoek blijkt dat 15 minuten matig-intensief bewegen tot een drie jaar langere levensverwachting leidt. Ook wijst onderzoek uit dat beweging de kans op depressie vermindert. Beweeg daarom dagelijks én gevarieerd. Wandelen is helemaal prima, net als fietsen. Maar probeer daarnaast ook iets te doen om uw spierkracht te verbeteren.  

 

Sociaal contact 

Welke invloed heeft onze sociale omgeving op ons brein? Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar of u nou koffie drinkt met de buurvrouw of elkaar uit de krant voorleest - sociale interactie stimuleert ons brein. Het kan ons zelfs beschermen tegen Alzheimer. Lekker kletsen met een kop thee is dus eigenlijk een hele goede breinfitness-oefening.  

 

Let op je voeding 

Dat voeding belangrijk is voor ons welzijn, is natuurlijk niets nieuws. Maar wist u dat goed eten ook effect heeft op uw brein? Probeer gevarieerd te eten. Vermijd zo veel mogelijk transvetten. Die komen onder andere voor in orgaanvlees, gebak, gefrituurd voedsel en koekjes. Eet vitaminerijke ingrediënten, kook vers als het kan en laat voorbewerkte voedingsmiddelen bij voorkeur links liggen.   

 

Puzzel je fit 

Heeft iemand weleens tegen u gezegd dat puzzelen ouderwets is? Niet is minder waar. Van woordzoeker tot sudoku - puzzelen verbetert uw focus en geheugen. Het oplossen van een ingewikkelde opgave helpt bij het logisch redeneren en het verbetert uw reactietijd. Puzzelen is dus uitstekende breinfitness.  

 

Lezen is goed voor uw brein 

Ook lezen kan het verouderingsproces van uw brein vertragen. Na een kwartier lezen verbeteren uw geheugen en analytisch vermogen al. U kunt ook beter focussen omdat u tijdens het lezen maar met één ding bezig bent. 


Publicatiedatum: 14-08-2024 
Auteur: Tyler Tabois

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan