Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. Beter slapen
Download brochure

Beter slapen

Gezondheid & mobiliteit

Een goede nachtrust is goud waard. Helaas krijgen veel mensen naarmate ze ouder worden, meer moeite met in- en doorslapen. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal trucs die kunnen helpen.  

Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Dat is niet voor niets: slaap is heel belangrijk voor ons dagelijks functioneren en onze gezondheid. Tijdens het slapen krijgt u een soort reset. Uw hersenen worden schoongespoeld, zodat ze emoties beter kunnen verwerken en het geheugen beter functioneert. Als u een nachtje minder heeft geslapen, is uw focus automatisch wat minder. U kunt zich dan minder goed concentreren. 

Meer slaapproblemen 

Het is wel goed om te weten dat minder makkelijk inslapen, lichter slapen en minder lang slapen (’s nachts vaker wakker worden) normale verschijnselen zijn als u wat ouder wordt. Ook klachten als slapeloosheid, apneu en rusteloze benen kunnen vaker voorkomen. Slaapstoornissen worden vaak veroorzaakt door stress, medische of psychische problemen, medicatie-inname en een grotere gevoeligheid voor omgevingsfactoren. Een middagdutje van maximaal een half uur kan er weliswaar voor zorgen dat u ’s avonds wat langer wakker blijft (en niet in slaap valt voor de tv). Maar een siësta kan ook tot gevolg hebben dat u ‘s avonds juist minder makkelijk in- of doorslaapt. 

Tips voor een betere nachtrust 

Wat kunt u doen als u de slaap niet kunt vatten?  

  • Zorg overdag voor een goede balans tussen activiteit en rust, mentale en lichamelijke activiteiten. Voldoende beweging, omgevingslicht en ontspanningsmomenten hebben een positief effect op het slapen. 

  • Het is niet zo slim om laat in de avond te sporten. Dit maakt u juist wakker en alert. U kunt het beste overdag of aan het begin van de avond sporten. 

  • Bouw uw activiteiten twee uur voor het slapen gaan af. Doe geen inspannende lichamelijke of mentale activiteiten meer. Kies eerder voor een boek of een puzzel dan voor de tv, tablet of smartphone. Een douche of bad wil ook helpen. 

  • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijdstip op. Ook in het weekend. Een regelmatig slaappatroon helpt namelijk om op een vast tijdstip signalen af te geven aan uw hersenen, waardoor u ‘s avonds makkelijk in slaap komt en ‘s morgens prettig wakker wordt. 

  • ’s Avonds trek? Houd het bij een lichte snack. Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Uw spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor het lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen. 

  • Ook cafeïne en nicotine beïnvloeden de biologische klok tot vier uur voordat u gaat slapen. In koffie, thee, chocolade en chocolademelk zit veel cafeïne, net als in cola en sommige andere frisdranken. Ook roken kan u langer wakker houden.  

  • Veel mensen denken dat een beetje alcohol drinken ervoor zorgt dat u makkelijker in slaap valt. Helaas: dat is niet waar. Alcohol maakt inderdaad in eerste instantie wat slaperig.Toch slaapt u er onrustiger en minder diep door.  

  • Als u langer dan twintig minuten wakker bent en u vindt dit vervelend, kunt u beter opstaan. Probeer dan bij gedempt licht wat saaie klusjes te doen. Als u merkt dat u slaperig wordt, gaat u weer naar bed. Wat ook kan helpen is om uw wekker uit het zicht te zetten zodat u niet telkens geconfronteerd wordt met de tijd die u wakker ligt

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan