Volgens onderzoek is één op de vijf mensen tussen de 55 en 80 jaar in de afgelopen twaalf maanden gevallen. En: twee op de vijf 50-plussers hebben een verhoogd risico om te vallen. Met alle nare gevolgen vandien. Een valincident kan nare gevolgen hebben, zoals botbreuken of een lange herstelperiode. Gelukkig zijn er wel dingen die u kunt doen om de kans op vallen in uw eigen huis te verkleinen. In deze blog leest u de 5 beste tips.
Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om valincidenten te voorkomen, is zorgen voor goede verlichting in huis. Zorg ervoor dat alle ruimtes, zoals de gang, woonkamer, keuken en slaapkamer, voldoende verlicht zijn. Plaats eventueel extra lampen op donkere plekken of installeer bewegingssensoren die automatisch aangaan als u langsloopt. Goed licht verkleint de kans op struikelen en vallen.
Kijk eens kritisch rond in uw huis. Liggen er spullen op de grond die een obstakel kunnen vormen, zoals losliggende snoeren, kleedjes of rondslingerende spullen? Ruim deze zo veel mogelijk op of werk ze netjes weg. Een opgeruimde vloer zonder onnodige obstakels verkleint het risico dat u ergens over struikelt. Een veilig en opgeruimd huis is erg belangrijk!
Op plekken waar u vaak moet opstaan of gaan zitten, zoals bij het toilet, de douche of het bed, kunt u handgrepen of steunen installeren. Deze bieden extra houvast en stabiliteit. Zo kunt u makkelijker en veiliger overeind komen of juist gaan zitten. Ook langs trappen of in gangen kunnen steunen nuttig zijn. Kies voor handgrepen die stevig aan de muur bevestigd kunnen worden.
Veel mensen lopen binnenshuis graag op pantoffels of slippers. Die bieden alleen vaak weinig grip of ondersteuning. Kies liever voor gesloten, goed passende schoenen met een stevige, antislipzool. Dit geeft meer stabiliteit tijdens het lopen en verkleint de kans op uitglijden. Draag ook sokken met antislipzool voor extra grip op gladde vloeren zoals laminaat of tegels.
Tenslotte is het verstandig om oefeningen te doen die uw spierkracht, coördinatie en balans verbeteren. Sterke benen en een goede balans helpen om vallen te voorkomen. Simpele oefeningen zoals staan op één been of een sport als yoga zijn hier zeer geschikt voor. Probeer elke dag minstens 15-30 minuten actief te bewegen. Overleg eventueel met een fysiotherapeut voor oefeningen op maat.
Hopelijk helpen de bovenstaande tips om valincidenten in huis te voorkomen. Met enkele simpele aanpassingen en maatregelen kunt u al veel doen voor uw eigen veiligheid. Wees u bewust van de risico's en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo kunt u hopelijk nog lang comfortabel en veilig blijven wonen in uw vertrouwde omgeving.
Pas goed op uzelf en blijf veilig!
Ongestoord verder lezen
Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. We merken dat we minder soepel bewegen, sneller vermoeid raken en gevoeliger zijn voor pijntjes. Juist daarom is ergonomie op latere leeftijd ontzettend belangrijk. Een ergonomisch ingerichte leefomgeving helpt niet alleen om klachten te voorkomen, maar draagt ook bij aan een comfortabeler, actiever en zelfstandiger leven.
Bij Meubelzorg staat uw comfort en zelfstandigheid centraal. Een belangrijk onderdeel daarvan is een actieve levensstijl. Waar vroeger werd gedacht dat het beter was om het op latere leeftijd rustig aan te doen, blijkt nu het tegendeel waar. Steeds meer senioren kiezen bewust voor beweging, en dat is met een goede reden. In deze blog ontdekt u waarom bewegen zo belangrijk is, welke vormen van lichaamsactiviteit geschikt zijn voor u, en hoe u daar veilig mee kunt starten.
Onze zithouding heeft een aanzienlijke impact op onze algehele gezondheid. Dit is vooral belangrijk voor senioren die nog mobiel willen blijven en streven naar een comfortabeler leven. In deze blogpost onderzoeken we de invloed van zithouding op uw gezondheid en hoe een goede zetel, zoals onze relaxzetels van Meubelzorg, een wereld van verschil kan maken.
WELKOM BIJ MEUBELZORG!
Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.