Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. 5 praktische tips om vallen thuis te voorkomen
Download brochure

5 praktische tips om vallen thuis te voorkomen

Gezondheid & mobiliteit

Volgens onderzoek is één op de vijf mensen tussen de 55 en 80 jaar in de afgelopen twaalf maanden gevallen. En: twee op de vijf 50-plussers hebben een verhoogd risico om te vallen. Met alle nare gevolgen vandien. Een valincident kan nare gevolgen hebben, zoals botbreuken of een lange herstelperiode. Gelukkig zijn er wel dingen die u kunt doen om de kans op vallen in uw eigen huis te verkleinen. In deze blog leest u de 5 beste tips. 

1. Zorg voor goede verlichting 

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om valincidenten te voorkomen, is zorgen voor goede verlichting in huis. Zorg ervoor dat alle ruimtes, zoals de gang, woonkamer, keuken en slaapkamer, voldoende verlicht zijn. Plaats eventueel extra lampen op donkere plekken of installeer bewegingssensoren die automatisch aangaan als u langsloopt. Goed licht verkleint de kans op struikelen en vallen. 

2. Verwijder obstakels en losliggende spullen 

Kijk eens kritisch rond in uw huis. Liggen er spullen op de grond die een obstakel kunnen vormen, zoals losliggende snoeren, kleedjes of rondslingerende spullen? Ruim deze zo veel mogelijk op of werk ze netjes weg. Een opgeruimde vloer zonder onnodige obstakels verkleint het risico dat u ergens over struikelt. Een veilig en opgeruimd huis is erg belangrijk! 

3. Installeer handgrepen en steunen 

Op plekken waar u vaak moet opstaan of gaan zitten, zoals bij het toilet, de douche of het bed, kunt u handgrepen of steunen installeren. Deze bieden extra houvast en stabiliteit. Zo kunt u makkelijker en veiliger overeind komen of juist gaan zitten. Ook langs trappen of in gangen kunnen steunen nuttig zijn. Kies voor handgrepen die stevig aan de muur bevestigd kunnen worden. 

4. Draag ook binnen geschikte schoenen  

Veel mensen lopen binnenshuis graag op pantoffels of slippers. Die bieden alleen vaak weinig grip of ondersteuning. Kies liever voor gesloten, goed passende schoenen met een stevige, antislipzool. Dit geeft meer stabiliteit tijdens het lopen en verkleint de kans op uitglijden. Draag ook sokken met antislipzool voor extra grip op gladde vloeren zoals laminaat of tegels. 

5. Doe oefeningen voor spierkracht en balans 

Tenslotte is het verstandig om oefeningen te doen die uw spierkracht, coördinatie en balans verbeteren. Sterke benen en een goede balans helpen om vallen te voorkomen. Simpele oefeningen zoals staan op één been of een sport als yoga zijn hier zeer geschikt voor. Probeer elke dag minstens 15-30 minuten actief te bewegen. Overleg eventueel met een fysiotherapeut voor oefeningen op maat. 

Hopelijk helpen de bovenstaande tips om valincidenten in huis te voorkomen. Met enkele simpele aanpassingen en maatregelen kunt u al veel doen voor uw eigen veiligheid. Wees u bewust van de risico's en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo kunt u hopelijk nog lang comfortabel en veilig blijven wonen in uw vertrouwde omgeving. 

Pas goed op uzelf en blijf veilig! 

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan