Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. Leven met artrose: Hoe houdt u het dragelijk?
Download brochure

Leven met artrose: Hoe houdt u het dragelijk?

Gezondheid & mobiliteit

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die vooral op latere leeftijd optreedt. Artrose kan pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit veroorzaken; en dat kan van grote invloed zijn op uw dagelijkse leven. Hoewel artrose een chronische aandoening is en dus niet te genezen, zijn er wel manieren om de symptomen te verlichten.  

Wat is artrose? 

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk aan slijt. En dat is kwalijk, want kraakbeen is het gladde, elastische weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en ervoor zorgt dat gewrichten soepel bewegen. Wanneer het kraakbeen dunner wordt of beschadigd raakt, kan dat tot gevolg hebben dat botten tegen elkaar schuren, wat pijn, stijfheid en zwelling veroorzaakt. 

Artrose kan in principe in elk gewricht voorkomen. Het meest gangbaar zijn handen, knieën, heupen en wervelkolom. De precieze oorzaak van artrose is niet duidelijk, maar leeftijd, overgewicht, gewrichtsletsel en genetische aanleg spelen zeker een rol.  

Tips om artrose dragelijk te houden 

Hoewel er geen genezing is voor artrose, zijn er manieren om de symptomen te verlichten en uw levenskwaliteit te verbeteren: 

  1. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om gewrichtspijn en stijfheid te verminderen. Kies voor activiteiten met een lage impact, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit is minder belastend voor uw gewrichten. 

  1. Let op uw gewicht: Overgewicht kan extra druk op uw gewrichten uitoefenen, vooral op knieën, heupen en voeten. Als u iets te zwaar bent, kan afvallen helpen om de pijn te verlichten en verdere schade aan uw gewrichten te voorkomen. 

  1. Gebruik warmte- en koudetherapie: Warmte kan stijfheid te verminderen, terwijl ijs juist kan helpen om pijn en zwelling te verlichten. Probeer een warm bad, een verwarmingskussen of een coldpack, afhankelijk van wat voor u het beste werkt. 

  1. Bescherm uw gewrichten: Gebruik hulpmiddelen zoals een wandelstok, krukken of een brace om uw gewrichten te ondersteunen. Vermijd zo veel mogelijk activiteiten of bewegingen die uw gewrichten overbelasten. 

  1. Overweeg pijnstilling: Eenvoudige, vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg uw arts als u vragen heeft. 

De kracht van lotgenotencontact 

Leven met artrose kan soms een eenzame ervaring zijn, maar u hoeft het niet alleen te doen. Het kan enorm helpen om in contact te komen met mensen die dezelfde uitdagingen ervaren. Lotgenotengroepen zijn vaak een veilige plek m, nwaar u uw ervaringen kunt delen, tips kunt uitwisselen en emotionele steun kunt vinden. 

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met lotgenoten: 

  • Zoek online naar forums of sociale mediagroepen voor mensen met artrose. Hier kunt u vragen stellen, advies krijgen en verhalen delen met anderen die begrijpen wat u doormaakt. 

  • Informeer bij uw lokale ziekenhuis, reumakliniek of patiëntenvereniging naar bijeenkomsten of ondersteuningsgroepen voor mensen met artrose. Veel organisaties bieden regelmatig bijeenkomsten aan waar u persoonlijk contact kunt leggen met lotgenoten. 

  • Overweeg lid te worden van een patiëntenorganisatie zoals ReumaNederland. Zij bieden informatie, advies en ondersteuning aan mensen met reumatische aandoeningen, waaronder artrose. Via hun netwerk kunt u ook in contact komen met lotgenoten bij u in de buurt. 

Onthoud dat u niet de enige bent die met artrose leeft. Door contact te leggen met lotgenoten kunt u waardevolle inzichten opdoen, praktische tips krijgen en de emotionele steun vinden die u nodig heeft om positief te blijven. 

Blijf hoopvol 

Hoewel leven met artrose niet eenvoudig is, zijn er manieren om de symptomen zo beheersbaar te houden dat u toch een actief leven kunt leiden. Zorg voor een gezonde levensstijl en maak gebruik van de kracht van lotgenotencontact. Maar blijf vooral hoop houden en geef niet op. Met de juiste ondersteuning en een positieve instelling kunt u artrose het hoofd bieden en toch comfortabel blijven leven. 


Publicatiedatum: 19-08-2024 
Auteur: Tyler Tabois

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan