Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets! Profiteer nu: tot 50% voordeel op woonsets!
  1. Home
  2. Blog
  3. Een compliment: het kost niets en betekent een hoop
Download brochure

Een compliment: het kost niets en betekent een hoop

Zingeving

Stel iemand zegt tegen u: “Je hebt zo'n fijne uitstraling en het is altijd leuk als jij erbij bent!” of “Ik vind het knap hoe kalm en georganiseerd jij blijft, zelfs als je stress ervaart.” Voelt u zich dan ook ineens veel blijer en opgewekter?  

 

Complimenten doen zo veel goeds voor ons dat het eigenlijk gek is dat we ze niet vaker geven. Het zijn bevestigingen en waarderingen die werken als sociale smeermiddelen. Met een welgemeend compliment kunt u een relatie onderhouden en versterken. De gezegde luidt niet voor niets: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit!’ 

 

Een compliment ontvangen 

Vindt u het lastig om een compliment te ontvangen zonder direct een compliment terug te geven, te blozen of het compliment af te zwakken? Hier een paar voorbeelden van hoe het wel of juist niet moet. Stel iemand zegt: “Wat heb je leuke schoenen aan!” Zeg dan niet: “Oh, die heb ik in de uitverkoop gekocht”. Maar: “Dankjewel, ik ben er ook blij mee!" Of als iemand zegt: “Wow, je weet wel echt veel over…. “, lach dan niet een beetje besmuikt maar antwoord: “Dankjewel, ik heb me er ook echt in verdiept.” 

 

Een compliment geven 

En hoewel een compliment krijgen vaak al best onwennig voelt, blijkt het geven van een goed compliment nog ingewikkelder. We nemen al snel onze toevlucht tot het opsteken van een duim of een schouderklopje. Maar dat is meestal niet voldoende om dat blije gevoel op te roepen bij de ander. Dus: wat is nodig voor een goed compliment? Om te beginnen: een dikke pluim voelt pas fijn als de ander zeker weet dat het een oprecht compliment is. Doe het dus alleen als u het écht meent. En wat bij de een prima werkt, heeft bij een ander geen effect. De truc is dus wel om goed na te denken waarmee u iemand graag wilt complimenteren en er dan zo specifiek en persoonlijk mogelijk over te zijn. Over het algemeen geldt: hoe gedetailleerder hoe betekenisvoller.  

 

Verschillende soorten complimenten 

Er zijn allerlei soorten complimenten: een compliment kan gaan over het uiterlijk of een jurk, auto, tas, horloge, fiets etc. Maar ook over een behaald resultaat of een bepaalde aanpak van iets: dat heb je goed opgelost, ik ben trots op je, je hebt dit echt verdiend. Mooie en waardevolle complimenten gaan vaak over het karakter of de betekenis voor een ander. Denk aan: ik hoop dat je ziet hoe bijzonder je bent; dankjewel voor wie je bent; je bent er altijd als ik je nodig heb; je hebt besmettelijk veel energie; ik zou niet zonder je kunnen; je weet altijd precies wat ik nodig heb. En dan heb je ook nog inspirerende complimenten die een ander echt kunnen stimuleren zoals: als ik zie wat voor groei jij hebt doorgemaakt, ben ik super benieuwd naar wat er nog meer gaat komen. Of: Dankzij jou ben ik ook begonnen met…. of: Ik bewonder jouw positieve, opgewekte instelling. Wat voor complimenten ontvangt u zelf graag? Ontdek het. Het kan een bijzonder waardevolle ervaring zijn om hierover na te denken en te kijken hoe een weloverwogen compliment bij een ander ‘landt’. 

 

En wees niet bang dat u te veel complimenten uitdeelt. Als vuistregel geldt dat vijf tegen een het beste werkt: dus vijf complimenten tegen één keer kritiek geven!

Publicatiedatum: 21-08-2024 
Auteur: Tyler Tabois

Altijd een relaxzetel, -bank of sta-op-zetel die bij u past

Specialist in optimaal zitcomfort

Taal en land veranderen

WELKOM BIJ MEUBELZORG!

Wijzig hieronder het land om de juiste taal in te stellen.

Land
Nederland
België
Taal
Nederlands
Frans
Nederlands
Frans
Opslaan